Saturday, August 5, 2017

Nak book tiket flight dan hotel secara online? Traveloka lah dulu!


Hai dan assalamualaikum!

Dah nak hujung-hujung tahun ni semua mesti plan nak jenjalan kan nanti? Tidaklah nanti masuk tahun 2018 terasa sendu tiada kenangan di tahun 2017. Mihmihmih. Duit bonus hujung tahun nanti ada, dah kerja 1 tahun jom kita jenjalan tengok kebesaran Allah supaya keinsafan dan rasa kehambaan tu menusuk di jiwa kita. Gitu! Ustajah tak kita?

Okay, kebetulan bulan 11 nanti saya dan suami dan seorang budak kecil omey omey kenapa puji anak sendiri ni plan untuk ke Guangzhou. Travel kami kali ni atas sebab jenjalan dan bisnes trip, gitu. Jadi sekarang memang dah mula search dan study sikit pasal ticket flight, hotel dan so on.

Perjalanan ke sana akan ambil masa 4 jam macam tu, which means 4 jam meriba budak kecik tu. Sebab itu kali ni kami prefer untuk selesa sikit masa travel. Barulah enjoy kan Nora?

Pernah cuba browse website Traveloka?

Traveloka ni satu website yang boleh book flight ticket secara online dan hotel pun ada. So easy sebab nanti tak pening nak handle a few websites pastu stress pastu cancel travel. Eh.

Oh ya jangan feeling nak book tiket flight offline pulak, feeling drive ke airport pastu beratur kat kaunter. Choi! Mahal sangat tau. Kalau book online ni murah dan easy.

So weols survey untuk tiket Malaysia Airlines kalini. Just masukkan destinasi dan date. Dan passenger. Ni kan bulan Ogos, bulan kemerdekaan, so untuk menunjukkan rasa kenegaraan tu sesekali naik MAS ni sebab MAS ni flight kebangsaan tau. Servis mereka insyaallah bagus. 

Melalui Traveloka, semua info pasal MAS ada kat situ. Jadi senang hadap 1 page tu je. Korang kan tak suka membaca. Miahaha. Dan macam biasa dia akan paparkan harga yang berbeza. Nak murah ke, nak mahal ke terlebih gaji bulan ni semua ada. 



Dah siap pilih details penerbangan tu search flight dan tunggu 1 2 3 saat. Kalau tak keluar-keluar page baru tu korang cek bil internetlah kot belum bayar. Haha. 

Seat class pun jangan lupa pilih. MAS offer 3 jenis tau iaitu bisnes, ekonomi dan 1st class. Nak pilih 1st class takut kang kawan facebook sis nganga pulak masa sis share pic nanti. Miahaha.


Ini details flight yang kita pilih ni. 

Waktu penerbangan ada, baggage 30kg muat la baju sepuluh pasang, pampers anak, megi, roti, seterika, periuk belanga, free meal (tak adalah nanti kebulur. 4jam kot!), entertainment lagi supaya perjalanan jauh tak kurasa kerna hati melonjak sama dan USB port untuk gosok baju, eh untuk sambung gajet la. 

Harga affordable dan dalam bajet nih. Oh Guangzhou tunggu aku datang!

Sedikit fakta untuk readers, supaya lepas ni bila orang bercakap pasal MAS, korang boleh feeling good-good sebab dah tahu fakta pasal MAS ni. Suka tak? Yeay!

Okay, MAS ni kita tahu dia national flight kan? Selain dari itu MAS adalah ahli One World. Oit ni bukan geng gengster ke, iluminati ke apa tau. Sebagai ahli One World, pembeli macam kita ni yang dapat benefit macam boleh guna airport lounge, spa, free fly dan macam-macam lagi, but ikut terms la. 

Okay tiket flight setel. Satu kaki dah masuk China. Haha.

Hotel pun boleh book dalam Traveloka. Ya Allah senang kerja aku. Tak payah fikir nak browse kat website mana lagi just to book hotel. Semua ada dalam 1 website ni. Jodoh je yang tak ada.


Wah hotel-hotel pun nampak dipercayai. Harga hotel pun ada yang dalam bajet. Okay, kalau korang nak travel dan macam blur-blur nak pick hotel, buat research dulu sebab hotel ni kalau salah pilih boleh matikan mood travel tau. Bajet terpulang pada akaun bank masing-masing, keselesaan pun terpulang kepada masing-masing. Traveloka ni tolong tunjukkkk je, pastu korang book la. Hee


Ha, ini hotel yang saya pilih tru Traveloka. Best sangat Traveloka ni sebab boleh book tiket dan hotel. Website pun tak serabut macam pasar malam. 

Harga yang ditunjukkan depa tu harga yang kita bayar tau.

Saya adalah satu pengalaman, book hotel dari 1 website ni. Sampai hotel kena bayar harga lain. Bengkek juga hati ini sambil buat muka tak kisah. Padahal? Nak marah staf hotel tu memang tak ada faedah. 

Mesti korang dah membara kan nak travel juga? Dah ada destinasi dan bajet? Cepatlah roger geng jenjalan korang ke, suami ke, skandal ke eh yang ni haram takut maksiat, pastu jom layari link Malaysia Airlines Online Booking ni untuk memudahkan korang book tiket dengan hotel.

Tak caya?

Cubalah dulu.

Thursday, August 3, 2017

2 jejaka


Aku mahu cerita
Cerita hati juga perasaan
Perasaan yang bermacam
Macam pelangi, macam ribut

Ribut hati tatkala jiwa gelodak
Gelodak rasa bercampur amarah
Amarah dek kalah
Kalah kerna bisikan durjana

Durjana pergi berganti pelangi
Pelangi indah kiriman Tuhan
Tuhan yang memberi satu pinjaman
Pinjaman indah mendamaikan hati

Hati kembang berbunga mekar
Mekar mewangi menghadirkan senyum
Senyum aku ukir
Ukir buat jejaka berdua.

Tak suka beratur di ATM? Ini rahsianya!


Hai dan assalamualaikum!

Saya tahu ramaiiii gila yang dah tahu pasal online banking atau perbankan internet bak kata orang putih. Tapi kenapa ramai lagi yang beratur dekat depan mesin atm dan mesin cash deposit bila hujung bulan datang. Ambil duit gaji ya?

Ceh!

Macam sis tak nampak korang tengah transfer duit kan kat situ. Berejam okay sis tunggu nak draw duit nak makan burger Korea. Eh marah pulak.

Jadi, meh nak kongsi sikit tutorial pakai shawl untuk buat maybank2u supaya lepas ni kalau yang belum ada tu cepat-cepatlah daftar online banking ni supaya lengang sikittttttttttt bank bila hujung bulan tu. Facebook pandai pulak daftar, ni yang ada pekdah ni taknak daftar. Cepuk kang!

Okay. Mula-mula sekali kena pergi aktifkan nombor telefon dekat bank atau ATM. Ini WAJIB sebab semua transaksi online perlukan nombor TAC untuk teruskan transaksi. Bukan saksi nikah je, m2u pun nak saksi. Okay tak kelakar.

Kalau gegirl semua nak pergi aktifkan nombor hp, pergi dulu, esok sambung baca post tutorial ni. Miahaha

Olright semua, lepas tu buka website maybank2u kat browser masing-masing.



Klik "register now" tu dan isilah apa yang dia minta. Sap sap soi je kak oi! 



Ini adalah rupa muka depan website maybank setiap kali login. Untuk tengok berapa duit, nak bayar sewa rumah, bayar baju beli online tadi, transfer duit kat mak atau bayar hutang terus klik dekat segmen "account & banking"

Pap! akan keluar balance duit korang. Jangan sedih pulak kalau dua atau tiga angka je. Siapa suruh makan mekdi hari-hari.


Di sebelah kiri tu nampak tak "bill transfer" dan "transfers"?

Ha itulah segmen yang akan memudahkan korang semua yang selama ini lenguh kaki berpanas beratur di ATM semata-mata untuk habiskan duit. Kalau beratur ambil BR1M tak apalah juga.

Klik "bill payment" untuk bayar bil air, bil api, bil astro, bil internet celcom korang, loan dengan maybank dan banyak lagi bil yang menangis bila tengok tu.

Okay, lepas dah siap bayar bil, tekan "transfer" untuk dapat keberkatan. Bukan apa, transfer duit kat mak dengan ayah kan berkat la duit gaji itu. Hihi.

Lepas tu barulah transfer bayaran nursing bra yang korang beli dengan sis tadi. Eh tak kan lupa kot. =)


Satu features lagi adalah JomPAY.

JomPAY ni memang sesuai dengan nama dia iaitu jomlah bayar hutang dan bil. Miahaha.

Feature ni saya guna untuk bayar ptptn dan bil streamyx. Yang ni kena ada biller code. Biller code tu tengok dekat bil yang tiap bulan korang dapat. JomPAY ni tiada cas yang korang sayang sangat nak bayar tu

Gegirl, kalau selama ni korang buat semua ni manual, apa kata daftar online banking supaya mudah sikit nak buat online payment hutang dan bil tu. Tak payah buang masa start enjin pergi bank. Tunggu laki balik kerja lah. Tunggu hujan reda lah. 

Internet ni jangan guna untuk tengok facebook je boleh tak?

Tapi kalau korang takut terbabas asyik nak beli barang online tak dapat tolong la.

Masalah jiwa tu. Macam saya.